Schippers volgt tandartsen op de voet

Datum: 03-01-2012    Schrijver: Uwzorgverzekeringsite.nl    Aantal reacties: 2

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) volgt het experiment met de vrije prijsvorming in de tandzorg op de voet. Ze vindt het echter voorbarig om al 3 dagen na de start van de proef conclusies te trekken, liet ze dinsdag via een woordvoerster weten.

Zorgverzekeraar VGZ signaleerde dinsdag dat het flink duurder wordt om een gaatje te laten vullen of een kroon aan te laten brengen nu tandartsen zelf de prijzen mogen bepalen. VGZ analyseerde de prijzen van 200 van de 8000 tandartspraktijken nadat er signalen binnen waren gekomen bij de koepel van patiëntenorganisaties NPCF over vermeende prijsstijgingen.

Volgens VGZ zijn de prijzen van een bezoek per 1 januari gemiddeld met 10 procent omhooggegaan. In een enkel geval was de behandeling zelfs 30 procent duurder dan vorig jaar. De NPCF gaat mensen naar hun ervaringen vragen, omdat het volgens de organisatie niet mogelijk is na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met gaatjes en de levensduur van kronen scoort. Ook prijzen voor behandelingen zijn over het algemeen onbekend, waardoor een goede keuze maken onmogelijk lijkt.

De belangenorganisatie van tandartsen NMT spreekt tegen dat tandartsen onvoldoende informatie geven en wijst erop dat zorgautoriteit NZa de markt goed in de gaten houdt. „We moeten niet vergeten met welk doel het experiment is doorgevoerd. De markt voor tandartsen zat op slot en het oude systeem voldeed niet meer”, aldus de zegsvrouw. „Nu hebben tandartsen de ruimte om te innoveren. Het is aan de patiënt zelf om een keuze te maken bij welke tandarts hij zich wil laten behandelen.”

In de Tweede Kamer bezien oppositiepartijen SP en PvdA de ontwikkelingen met argusogen. Zij vrezen dat de patiënt de rekening krijgt gepresenteerd en willen dat Schippers ingrijpt. Het ministerie van VWS wijst op de eerdere uitspraak van Schippers dat het experiment kan worden stopgezet als de prijzen over de hele linie fors zouden stijgen.

Reacties op dit artikel

Plaats uw reactie
Uw naam
Uw reactie
Contact Over Uwzorgverzekeringsite.nl Sitemap © Uwzorgverzekeringsite.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)