Zorgverzekering en eigen risico

Eigen risico: wettelijk eigen risico en verplicht eigen risico

Bij een zorgverzekering geldt het eigen risico. Dit eigen risico bestaat uit twee componenten:

- Het wettelijke of verplichte eigen risico.
- Het vrijwillige eigen risico.

Het wettelijke of verplichte eigen risico

Dit eigen risico wordt door het ministerie van VWS wettelijk bepaald. Voor 2012 is het eigen risico bepaald op 220 euro. Dit is een verhoging van 50 euro ten opzichte van 2011 toen het eigen risico 170 euro bedroeg.

Wanneer hoeft u niet te betalen vanuit de verplichte eigen risico

De verplichte eigen risico geldt uitsluitend voor de basisverzekering. De verplichte eigen risico is dus niet van toepassing op eventueel aanvullende zorgverzekeringen. Hiernaast is de verplichte eigen risico alleen van toepassing op verzekerden van 18 jaar en ouder.

Bovendien valt niet alle zorg onder het verplichte eigen risico. U krijgt geen nota van uw zorgverzekeraar als u gebruikmaakt van de volgende zorg:
- De huisarts;
- Gratis bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek;
- De griepprik voor risicogroepen;
- Verloskundige zorg en kraamzorg.

Het vrijwillige eigen risico

Bovenop het verplichte eigen risico van 220 euro kunt u zelf het eigen risico verhogen. Dit is het vrijwillige eigen risico.

Hoger eigen risico betekent een lagere zorgpremie

Wanneer u kiest voor een hoger eigen risico dan zal de premie van uw zorgverzekering dalen. U kunt zelf het bedrag kiezen waarmee u uw eigen risico wilt verhogen. De bedragen zijn 100, 200, 300, 400 en 500 euro.

Uit ons onderzoek blijkt dat u door het verhogen van uw eigen risico eenvoudig honderden euro’s kunt besparen. Hoeveel u precies kunt besparen verschilt per verzekeraar, zie ons onderzoek. Ook hier geldt vergelijk loont.

Hoger eigen risico: niet geschikt voor iedereen

Het verhogen van het eigen risico is niet voor iedereen geschikt. Het verhogen van het eigen risico is alleen aan te raden als u aan onderstaande voorwaarden voldoet:

- U verwacht weinig of geen zorg te gebruiken, in ieder geval minder dan het bedrag dat u denkt te besparen door een lagere premie op uw zorgverzekering.
- U niet in financiële problemen komt wanneer u in een keer het door u gekozen bedrag moet betalen.

Contact Over Uwzorgverzekeringsite.nl Sitemap © Uwzorgverzekeringsite.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)